Een enorme meteoriet die ruim 3 miljard jaar geleden insloeg op aarde, was gunstig voor het leven op aarde, volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
De bekendste meteorietinslag uit de geschiedenis is die van zo'n 66 miljoen jaar geleden, waardoor de dinosauriërs uitstierven. Maar deze inslag, die 3,26 miljard jaar geleden plaatsvond, was volgens de onderzoekers tot 200 keer groter.
Bij de inslag werd veel leven op aarde vernietigd. Maar de meteoriet zorgde er ook voor dat veel ijzer uit de bodem vrijkwam, een belangrijke voedingsstof voor bacteriën en eencellige organismen.
Ondanks de vernietigende inslag herstelde het leven zich snel. "Het leven floreerde zelfs", zegt hoofdauteur Nadja Drabon.
De onderzoekers bestudeerden materiaal uit oude rotsen in het noordoosten van Zuid-Afrika, de Barberton Greenstone Belt. Hier was organisch materiaal bewaard gebleven.
De meteoriet had een diameter van ongeveer 37 tot 58 kilometer en landde waarschijnlijk in de oceaan. Dit veroorzaakte een tsunami en een opwarming van de atmosfeer waardoor de bovenste laag van de oceaan begon te koken.
Op de langere termijn profiteerden micro-organismen van de inslag, die werkte als een "gigantische kunstmestbom". "We denken doorgaans dat meteorietinslagen rampzalig en schadelijk zijn voor het leven. Maar 3,2 miljard jaar geleden was het leven een stuk simpeler. Micro-organismen zijn relatief eenvoudig en ze planten zich razendsnel voort", legt Drabon uit.