Een grote groep Nederlanders met middeninkomens in dure woningen
Een significante groep Nederlanders met een middeninkomen woont in dure woningen, daarom is er behoefte aan extra woningbouw. Onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB) zeggen dat het moeilijk aan te geven is welk type woning de voorkeur heeft maar benadrukken de noodzaak van het bouwen van zoveel mogelijk huizen.
Doelen van de regering
In de afgelopen jaren hebben zowel het huidige als het vorige kabinet het idee geopperd om extra woningen te bouwen om de woningnood aan te pakken. Het huidige kabinet wil tegen 2030 nog 290.000 woningen toevoegen.
Huurders met middeninkomen tussen wal en schip
Je ziet vooral bij huurders met een middeninkomen dat ze klem zitten. Ze huren te duur omdat ze te veel verdienen voor een sociale huurwoning maar ook weer te weinig voor een koopwoning die voldoet aan hun wensen. Dit resulteert in een situatie waarin ze vastzitten in een relatief dure en kleine huurwoning.
Belangrijkste bevindingen uit het CPB-onderzoek
Uit het recente onderzoek van het CPB blijkt dat het belangrijkste aspect voor deze 'knelzittende huishoudens' is dat er een groot aantal nieuwe woningen wordt gebouwd. Of dit kleine of grotere woningen zijn, hangt af van politieke keuzes en de beschikbaarheid van bouwgrond. Op plaatsen waar de bouwgrond schaars is, zouden er meer kleinere woningen gebouwd kunnen worden. Waar meer grond beschikbaar is, is er ruimte voor bouw van grotere woningen, zo stellen zij.
Tot slot
Volgens het CPB is het enkel stimuleren van de doorstroom door het bouwen van duurdere woningen geen verstandige keuze. Het meest gebaat zijn de 'knelzittende huishoudens' bij een mix van grotere woningen die de doorstroom bevorderen, en kleinere woningen waar zij direct in kunnen.