Een gekloonde zwartvoetbunzing genaamd Antonia heeft succesvol twee nakomelingen ter wereld gebracht. Dit maakt Antonia het eerste gekloonde dier van een bedreigde Amerikaanse diersoort die succesvol nakomelingen heeft gekregen, wat een belangrijke mijlpaal is voor de natuurbescherming en de wetenschap, zo melden The Guardian en de Amerikaanse variant van Staatsbosbeheer (FWS).
"Dit is de eerste keer dat een gekloonde Amerikaanse bedreigde diersoort nakomelingen heeft voortgebracht", zegt de FWS in een verklaring. Met deze technologie is het mogelijk om een grotere populatie van de bedreigde zwartvoetbunzing te creëren, waarmee de overlevingskans van deze unieke soort mogelijk verhoogd kan worden.
Antonia bracht in juni drie jongen op de wereld. Helaas overleed één van deze jongen kort na de geboorte, maar de andere twee, Red Cloud en Sibert, verkeren volgens het National Zoo and Conservation Biology Institute (NZCBI) in goede gezondheid.
Vorig jaar werd Antonia geboren na een kloonexperiment met bewaarde cellen van een zwartvoetbunzing die eind jaren tachtig was overleden. Nu is Antonia, en haar nakomelingen, onderdeel van een lopend voortplantingsprogramma in het NZCBI, er zijn echter nog geen plannen om ze in het wild vrij te laten.