Massaal protest tegen bedreiging Maori-positie
Tienduizenden mensen in Nieuw-Zeeland demonstreren tegen een wetsvoorstel dat de beschermde positie van de Maori's in gevaar zou brengen. Het protest vormt een negendaagse mars van Noordereiland naar Wellington.
Laatste etappe van mars
Naar schatting zijn 50.000 mensen op de been die de laatste etappe van de mars lopen. Onder hen zijn Maori's in traditionele kleding maar ook anderen die het behoud van de stam ondersteunen. Ze zwaaien met vlaggen en roepen leuzen die gaan over de soevereiniteit van de Maori's.
Wetsvoorstel van David Seymour
Het protest volgt op een wetsvoorstel van David Seymour, leider van coalitiepartij ACT New Zealand. Hij stelt dat het zogenoemde Verdrag van Waitangi ongelijkheid in de hand werkt. Hij wil het verdrag daarom aanpassen.
Verdrag van Waitangi
In dat verdrag uit 1840 staat de relatie tussen Maori's en niet-Maori's uitgelegd. Zo staat vast dat de overheid misdaden tegen de inheemse bevolking moet aanpakken en dat de Maori's het recht hebben om hun cultuur te beschermen. Het verdrag stelt ook dat iedere Nieuw-Zeelander gelijk is.
Verdeeldheid over interpretatie verdrag
Maar dat verdrag, dat in twee talen is geschreven, wordt verschillend geïnterpreteerd, schrijft The Guardian. Volgens Maori's zouden zij "ongestoord mogen genieten van hun grondgebied en natuur". In de Engelse versie gaat dit alleen over grond die al door Maori werd bewerkt. Dat verschil zorgt al jaren voor conflict.
Weinig steun voor wetsvoorstel
Het wetsvoorstel heeft geen brede steun en komt daarom waarschijnlijk niet door. Toch leidde het idee van Seymour tot grote woede onder de bevolking, academici en mensenrechtenorganisaties. Ze vinden dat de politiek "verdeeldheid zaait en de relatie tussen de Maori's en de autoriteiten ondermijnt".