De toeslagenouders die bij het College voor de Rechten van de Mens betoogden dat de Dienst Toeslagen discrimineerde, hebben in de eerste zes gevallen gelijk gekregen. Dit nieuws is bevestigd door de toezichthouder aan NU.nl, terwijl het kabinet nog uitgaat van mogelijke andere uitkomsten.
Na het toeslagenschandaal, dat ertoe leidde dat het kabinet-Rutte III in januari 2021 aftrad, kunnen gedupeerde toeslagenouders die zich gediscrimineerd voelen een klacht indienen bij het College. Tot dusver heeft de onafhankelijke toezichthouder ongeveer vijftig zaken in behandeling genomen.
In september 2022 concludeerde het College dat de Dienst Toeslagen ouders met een dubbele nationaliteit of niet-westerse achtergrond op grote schaal had gediscrimineerd. De overheidsdienst moet in individuele zaken nu aantonen dat er geen sprake was van discriminatie. Tot nu toe heeft het College zes klachten behandeld, waarbij in alle gevallen werd vastgesteld dat de Dienst Toeslagen discrimineerde.
Staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen en Douane) beloofde dat de Dienst Toeslagen in gesprek zal gaan met alle toeslagenouders die een klacht hebben ingediend bij het College. Dit geldt ook als mensen hun klacht intrekken of als de klacht ongegrond wordt verklaard. Echter, tot dusver zijn alle behandelde klachten van het College gegrond verklaard.
Advocaat Anis Boumanjal, die tientallen gedupeerde toeslagenouders heeft bijgestaan, adviseert het kabinet om de verdediging in individuele zaken bij het College te staken. Volgens hem zou de Dienst Toeslagen er beter aan doen om het verlies te accepteren, gezien het feit dat het nu 6-0 achterstaat.