Op donderdag 13 maart werd in Lisse de eindrapportage van het eerste pilotjaar van het project Regiocertificering in de Duin- en Bollenstreek feestelijk overhandigd aan Kees van der Zwet, de voorzitter van Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek. Regiocertificering heeft zich bewezen als een essentieel instrument voor de verduurzaming van de sierteelt in de regio, waarbij met de pilotgroep Voorjaarsbloeiers concrete stappen zijn gezet richting een duurzamere toekomst.
De rapportage biedt inzicht in de vooruitgang van de sierteeltsector in de Duin- en Bollenstreek, waarbij de onderlinge kennisuitwisseling en samenwerking tussen kwekers centraal staan. Naast het gezamenlijk leren is het doel van Regiocertificering om de regionale doelstellingen van het Zuid-Hollands Programma Landelijk Gebied (ZH-PLG) te verwezenlijken, met aandacht voor waterkwaliteit, klimaat en biodiversiteit.
De toenemende uitdagingen voor kwekers, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW) en de vraag naar duurzame teeltmethoden, vereisen innovatieve oplossingen. Regiocertificering biedt niet alleen inzicht in prestaties, maar stimuleert ook kennisdeling en verbeteringen in duurzaamheid, waardoor kwekers van elkaar kunnen leren en samen streven naar een toekomstbestendige sector.
De resultaten van de pilotgroep Voorjaarsbloeiers, waarin 13 kwekers hebben deelgenomen, zijn beschikbaar in het rapport op de website van Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek. Daarnaast kunnen geïnteresseerden deelnemende kwekers aan het woord horen in een artikelenreeks over hun ervaringen met Regiocertificering.
Het succes van het project Regiocertificering is mede te danken aan de solide regionale samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Rijnland, Stichting Bloembollenonderzoek, Keukenhof en diverse andere stakeholders. Door deze ondersteuning en gezamenlijke inzet kan de sierteeltsector blijven innoveren en duurzame teeltmethoden verder ontwikkelen voor een verantwoorde toekomst.