Volgens een rondgang van persbureau ANP, zal het aantal gemeenten dat een lokaal vuurwerkverbod voor oud en nieuw instelt dit jaar nauwelijks toenemen. Van de meer dan 200 gemeenten die reageerden, gaven alleen Zutphen en Alkmaar aan dit jaar voor het eerst een verbod op het afsteken van vuurwerk in te voeren. Eerder dit jaar besloot ook Utrecht tot een verbod. Vorig jaar waren er zestien gemeenten waar vuurwerk afsteken verboden was tijdens oud en nieuw.
In Alkmaar koos een meerderheid van de bewoners voor een vuurwerkverbod via een volksraadpleging. De gemeente kondigt aan extra boa's in te zetten en meer cameratoezicht te gebruiken om handhaving te waarborgen. De stad verwacht dat een vuurwerkverbod zal leiden tot een 'geleidelijke cultuurverandering' met betrekking tot het afsteken van vuurwerk.
Vorig jaar had Zutphen al aangegeven een verbod te willen instellen en gaat dit nu uitvoeren. Ook Zwolle en Ede wilden een verbod, maar hebben nog geen definitieve regelingen vastgesteld. In Zwolle is de verwachting dat het verbod volgend jaar wordt ingevoerd.
Vorig jaar hadden zestien gemeenten, waaronder grote steden als Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, Nijmegen en Arnhem een lokaal afsteekverbod. Ondanks de uitdagingen van handhaving zonder een landelijk verkoopverbod, hopen deze gemeenten dat een verbod uiteindelijk leidt tot gedragsverandering.
Gemeenten in de grensregio hebben volgens het ANP weinig interesse in een lokaal vuurwerkverbod, omdat veel Nederlanders toch de grens overgaan om vuurwerk te kopen. Ze bepleiten een landelijke regeling.
Politiebonden waaronder ACP, Equipe en NPB grijpen de rondgang van het ANP aan om de regering opnieuw op te roepen tot een landelijk vuurwerkverbod. 'Ze moeten nu een streep trekken', zegt NPB-voorzitter Nine Kooiman. 'Als je deze mensen daadwerkelijk wil beschermen, verbied je als overheid zowel het afsteken als de verkoop van vuurwerk.'