Regionaal Warmtenet op Aardwarmte: Bollenstreek op Weg naar Duurzame Toekomst
In een gezamenlijke inspanning zetten de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen en hun partners zich in voor de realisatie van een regionaal publiek warmtenet gevoed door aardwarmte in de Bollenstreek. Het doel is om een betaalbare overstap naar duurzame warmte mogelijk te maken voor alle inwoners en bedrijven in de regio.
Op 13 mei 2025 hebben de betrokken gemeenten en organisaties een manifest overhandigd aan de leden van de Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei (KGG). Hierin wordt een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om de Wet collectieve warmte aan te nemen. Deze wet staat op de agenda voor bespreking op 19 en 26 mei in de Tweede Kamer.
De regio streeft naar een investering van €300 tot €400 miljoen voor de warmtetransitie in de Bollenstreek. Dit zou niet alleen een betaalbare overstap mogelijk maken, maar ook aanzienlijke maatschappelijke kostenbesparingen opleveren. Een publiek warmtebedrijf, volledig in handen van de gemeenten en publieke organisaties, zou de verdeling en verkoop van warmte reguleren.
Met aardwarmte als bron kan de Bollenstreek jaarlijks 1500 terajoule aan warmte produceren, wat voldoende is voor de warmtevoorziening in de regio. Dit zal een aanzienlijke CO2-reductie van 100 kiloton en een besparing van 70 miljoen m3 aardgas opleveren, in vergelijking met de huidige verwarmingssystemen op aardgas.
De regionale overgang naar aardwarmte belichaamt de Nederlandse uitdagingen op het gebied van betaalbare en duurzame warmtevoorziening, stroomnetbeheersing en onafhankelijkheid van buitenlandse bronnen. De Bollenstreek staat klaar voor deze veelbelovende toekomst en kijkt uit naar de verdere stappen die worden genomen om duurzaamheid en energiezekerheid te waarborgen.