In een ambitieuze stap richting een groenere toekomst bundelen de gemeenten Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen hun krachten om een regionaal warmtenet te realiseren. Dit netwerk zal duurzame warmte leveren door gebruik te maken van aardwarmte uit de eigen regio. Het manifest dat afgelopen dinsdag werd overhandigd aan de Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei markeert een belangrijke mijlpaal in de gezamenlijke inspanning voor duurzaamheid.
Samen met woningcorporaties Stek en Padua, Aardwarmte Rijnland en de regio Holland Rijnland roepen de gemeenten op tot aanneming van de Wet collectieve warmte. Deze wet, die binnenkort ter discussie staat in de Tweede Kamer, vormt een cruciale stap richting een duurzame energievoorziening. Daarnaast wordt een financiële injectie van 300.000.000 tot 400.000.000 euro gevraagd om het project te realiseren.
Het streven van de gemeenten is om de overgang van aardgas naar duurzame warmte toegankelijk te maken voor alle inwoners, ongeacht hun financiële situatie. Betaalbare warmte, ook op lange termijn, staat centraal in hun visie. Wethouder Theo Alkemade van Noordwijk benadrukt: "Ons doel is om de regio te voorzien van energiezekerheid door gebruik te maken van lokale aardwarmte, met voldoende capaciteit om toekomstige duurzame plannen te ondersteunen."
Een opvallend aspect van het plan is de oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf, dat niet in handen zal zijn van commerciële partijen maar van de overheid. Dit voorstel, in lijn met de beoogde nieuwe warmtewetgeving, biedt de garantie van lokale controle over warmtevoorziening. "Hierdoor behouden wij grip op onze energievoorziening," zegt wethouder Alkemade.
Met voldoende aardwarmte beschikbaar in de Bollenstreek is er potentieel om alle huishoudens en bedrijven te voorzien van warmte. Jaarlijks kan 1500 terajoule aan warmte worden opgewekt, wat aanzienlijke besparingen in CO2-uitstoot en aardgasverbruik oplevert. Dit initiatief speelt tevens in op de nationale ambitie om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse energiebronnen en in te zetten op duurzame energie.
De gemeenten hebben de eerste stappen gezet naar een aardgasvrije toekomst, met de Bollenstreek als lichtend voorbeeld. De bal ligt nu in handen van het Rijk om deze groene transitie te ondersteunen en te stimuleren.